Персонал підприємства — це сукупність усіх працівників, які працюють на підприємстві і мають трудові відносини з ним.
Персонал є головним ресурсом, від якого залежить ефективність виробництва, конкурентоспроможність та розвиток підприємства.
Персонал підприємства класифікують за різними ознаками:
Промислово-виробничий персонал (ПВП)
– безпосередньо зайняті у виробництві (робітники, інженери, техніки тощо).
Непромисловий персонал
– працівники соціальної сфери підприємства (медпункти, їдальні, дитсадки тощо).
Робітники
– безпосередньо створюють матеріальні цінності чи надають виробничі послуги.
Основні – виконують основні виробничі операції.
Допоміжні – забезпечують функціонування основних робітників (ремонтники, наладчики).
Службовці
– займаються підготовкою та організацією виробництва, управлінням, обліком і контролем.
Керівники
– очолюють підприємство, його структурні підрозділи, несуть відповідальність за результати діяльності.
Спеціалісти
– працівники з вищою чи спеціальною освітою, які виконують професійні функції (економісти, бухгалтери, юристи, технологи).
висококваліфіковані,
кваліфіковані,
малокваліфіковані,
некваліфіковані.
молоді спеціалісти,
працівники із середнім стажем,
працівники з великим стажем роботи.
Кількісна – чисельність працівників, їх розподіл за категоріями, віком, статтю, стажем.
Якісна – рівень освіти, кваліфікації, професійної підготовки, продуктивність праці.
Соціально-демографічна – структура за віком, статтю, сімейним станом.
Організаційна – розподіл персоналу за підрозділами, робочими місцями.
забезпечує ефективну роботу підприємства;
сприяє зростанню продуктивності праці;
створює умови для стабільності колективу;
підвищує конкурентоспроможність підприємства.